Jonas Vingegaard: Noget om en topatlets økonomi

Jonas Vingegaard – dansk cykelrytter, deltager i cykelholdet UCI WorldTeam Jumbo-Visma og vinder af Tour de France i 2022.

Biografiske fakta

Jonas Vingegaard blev født den 10. december 1996 i Thy-distriktet. Hans forældre er Karina Vingegaard Rasmussen, skolesekretær, og Claus Kristian Rasmussen, manager. Som barn var han interesseret i håndbold, men fik senere interesse for cykling. I folkeskolen gik han på Hillerslev Skole og senere Tingsgrup Skole i Thisted og frivillig 10. klasse på cykelbanen på ISI Idrætsefterskole i Ikast. Herefter gik han på Thisted Handelsgymnasium for at få en gymnasieuddannelse.

I hans hjemby blev den lokale cykelklub Thy Cykle Ring grundlagt, som Jonas ofte besøgte som tilskuer. Senere blev han medlem af klubben og begyndte at køre sine første løb. Han kørte for Thy Cykle Ring i fem sæsoner, indtil han skiftede til Aalborg Cykle Ring i 2013.

Karriere: Vejen til sportslig og økonomisk succes

I 2014, i hans sidste år som juniorrytter, sluttede Vingegaard sig til Odder Cykel Klub, hvor han oprindeligt ikke opnåede betydelige resultater. Men efter at Odder Cykel Club oprettede et U23-hold i 2016, forbedrede hans resultater sig. Om foråret sluttede han på podiet i et løb i Aalborg, og i maj vandt han en etape i Pinsa i Hummel, hvor rytterne flere gange skulle op ad den berømte lokale bakke Pet Melle.

I 2016 opnåede Jonas også sin første store internationale resultat, da han blev nummer to i UCI 2.1-løbet Tour of China.

I 2017 pådrog Jonas sig en alvorlig skade med et brækket lårben under en ulykke i Tour des Fjords. Men inden skaden nåede han at vinde ungdomskonkurrencen i den franske etapeløb Tour du Loir-et-Cher.

I 2019 sluttede Jonas Vingegaard sig til det danske hold Jumbo-Visma og opnåede sin første sejr i UCI WorldTour på 6. etape af Tour de Pologne. Året efter, i 2020, sluttede han som nummer otte i Tour de Pologne. Han fuldførte også sin første Grand Tour, Vuelta a España, hvor han kørte som hjælperytter for Primož Roglič, der vandt løbet samlet.

2022 blev Jonas’ mest succesfulde år. Hans første store resultat i 2022 var en andenplads i Tirreno-Adriatico. Hans hold, Jumbo-Visma, dominerede også Critérium du Dauphiné 2022, hvor Vingegaard blev nummer to efter sin holdkammerat Primož Roglič og vandt en etape i løbet.

Jonas Vingegaard Løn

Men hovedbedriften i 2022 var Jonas Vingegaards sejr i Grand Tour-løbet Tour de France. I løbets første etaper var Jonas ikke engang i toppen af klassementet, hvor de bedste resultater blev vist af Tadej Pogačar, Wout van Aert og Geraint Howell Thomas. Inden 19. etape lå Thomas på tredjepladsen og var omkring otte minutter efter sine konkurrenter, men under den sidste etape kørte han aggressivt og var en af de hurtigste på de første kontrolposter. Han krydsede målstregen i Paris omkring et minut før sine konkurrenter, hvilket gav ham det bedste resultat i den samlede stilling. Jonas viste også det bedste resultat i bjergklassifikationen i dette løb.

I 2023 var han i stand til at gentage denne præstation og vise sig at være den største atlet i vores tid.

Indtjening (løn)

Jonas Vingegaards præcise indtjening er ikke offentligt kendt. Sejren i Tour de France førte til en stor stigning i indtjeningen for hans personlige og kommercielle brand og dermed også Jonas’ løn. Nedenfor giver vi ekspertvurderinger.

Som vinder af hele Tour de France modtog Jonas lidt over 3,7 millioner danske kroner. Derudover vandt Jonas Vingegaard også bjergtrøjen med prikker og to etapesejre, hvilket i alt gav ham over 350.000 kroner. Ud over den gule trøje med prikker vandt Jonas Vingegaards hold, Jumbo-Visma, også den grønne sprintertrøje og flere etaper, hvilket også giver en pæn sum penge. Men de store beløb betyder ikke meget for løbets førerytter, da beløbet fordeles mellem alle holdets medlemmer.

Ud over præmiepenge fra Tour de France modtager Jonas Vingegaard også en beskeden løn. For næsten præcis et år siden forlængede den danske cykelrytter sin kontrakt med Team Jumbo-Visma indtil udgangen af 2024. Efter denne forlængelse er hans løn omkring 11 millioner danske kroner om året, ifølge oplysninger fra BT og Ekstra Bladet. Det ser dog ikke ud til, at lønnen vil forblive på dette niveau i lang tid, i hvert fald ikke indtil udgangen af 2024.

Under hensyntagen til reklameindtægter kan Jonas Vingegaards samlede indtjening se sådan ud: Årligt: 12.999.744 danske kroner eller 1.747.358 euro.

Månedligt: 1.083.310 danske kroner eller 145.613 euro.

Ugentligt: 249.994 danske kroner eller 33.603 euro.

Dagligt: 35.613 danske kroner eller 4.787 euro.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *