Anders Matthesen: biografi og andre fakta om livet

Anders “Anden” (“Anden”) Matthesen er en dansk stand-up-komiker, skuespiller og rapper. Han er kendt for at skabe et bredt udvalg af mindeværdige karakterer og stereotyper, som han bruger som alter egoer i sine optrædener.

Biografi og tidlige værker

Anders Matthesen blev født den 6. juli 1975 i København. Han begyndte at rappe som 12-årig under scenenavnet DJ And. Sammen med sin bedste ven Ty og hans bror dannede han gruppen The Human Beat Boys, som vandt den lokale rap-konkurrence “DM i rap 1991” og en kontrakt med Mega Records i TV 2-programmet “Dæxel”. Aftalen blev dog aldrig realiseret, hvilket ifølge Matthesen førte til gruppens opløsning: “Vi blev snydt. Det var en kæmpe skuffelse og en vild nedtur.” I 2010 udgav Matthesen sit andet album som rapper med titlen Villa Peakstate, opkaldt efter sit eget hjem. Dette album fik meget dårlige anmeldelser i musikmagasinet GAFFA og blev samme år nomineret til en GAFFA Award for årets danske hiphop-udgivelse.

Karriere

I 1993 debuterede Anders Matthesen som stand-up-komiker ved det danske stand-up-mesterskab på restaurant DIN’s, hvor han opnåede en andenplads. Før kvalifikationen talte han med Lasse Rimmer, der havde flere års erfaring, og opdagede, at han ikke vidste noget om stand-up. Han troede blandt andet, at meget af det var improviseret på scenen. I modsætning til andre deltagere skrev han fem minutters nyt materiale til finalen, hvilket ikke var forventet i konkurrencen. Han endte på andenpladsen efter Mads M. Nielsen.

Anders Matthesen Vægttab

Efter flere års arbejde i det danske stand-up-miljø optrådte han i mindre roller i talkshowet “Darios Joint” på TV 2. Siden da har han været vært for underholdnings- og musikprogrammerne “Andarki” og “Andensortering” – begge på TV Danmark. I 1999 optrådte Anders i 10 episoder af tv-serien Casper & Mandrilapalftan på DR2.

I 2000 oplevede Anders et gennembrud i popularitet med udgivelsen af cd’en “Hva’ snakker du om? – Den ka’ byttes Vol”, som indeholdt en samling af skitser og sange.

I 2001 udgav Anders cd’en “Arne Fortæller … Terkel i Knibe” – en børnevenlig lydbog med gyserelementer. Albummet blev solgt i 35.000 eksemplarer. I 2004 blev denne lydbog omdannet til en animeret film, der blev set af 379.313 personer i biografer og solgt på DVD i 120.000 eksemplarer.

Om sommeren 2005 spillede Mattensen hovedrollen i den danske spillefilm “Rene Hjerter”, som havde premiere efteråret 2006. Anders spiller den 30-årige Chris, som er indlagt på en psykiatrisk afdeling med Aspergers syndrom. Filmen er skrevet af Kim Fupz Aakeson og instrueret af Kenneth Kainz.

I 2006 vendte han tilbage til rap-genren med succes på sit album Soevnloes, som opnåede en guldcertificering.

Den 1. august 2008 blev hans stand-up-show “Anders Matthesen… vender tilbage” lanceret på Gasværket i København, hvilket markerede en ny æra som stand-up-komiker. Disse optrædener blev meget populære blandt publikum. I 2009 modtog han prisen “Årets Komiker” ved Zulu Comedy Gala 2009.

I 2012 udgav Anders Matthesen sit eget show “ANDERS” – en satirisk forestilling om selvidentifikation og om, hvem vi virkelig er. Udover gode anmeldelser var hans show meget populært i Danmark, hvor han kunne sælge op til 3.000 billetter om dagen.

I 2016 udgav Matthesen sit nye stand-up-show “Shhh”, som havde premiere i Falconer Salen. Der blev solgt mere end 60.000 billetter i alt.

Samme år debuterede Anders Matthesen som børnebogsforfatter med romanen “Ternet Ninja”, som også blev en succes – i 2017 modtog bogen Orlaprisen for bedste plot i actiongenren.

I 2019 blev animationsfilmen Ternet Ninja udgivet, hvor han selv skrev manuskriptet, instruerede og leverede stemmerne. Filmen blev en kæmpe succes: over 220.000 billetter blev solgt i biograferne i løbet af de første fire dage, hvilket blev hans personlige rekord. Indtil videre er der solgt omkring 940.000 billetter, hvilket gør denne film til den sjette mest populære film nogensinde i Danmark. Samme år blev Anders Matthesen nomineret for tredje gang som Årets Komiker ved Zulu Comedy Awards og blev den første vinder, der modtog denne pris tre gange.

I 2021 kom efterfølgeren Ternet Ninja 2, som også havde stor succes både blandt kritikere og publikum. I denne film blev Matthesen også for første gang nomineret til en pris for bedste mandlige hovedrolle.

For nylig er Anders Matthesen vendt tilbage til sine stand-up-rødder, hvor han turnerer rundt i Danmark med shows som Bytte, bytte købmand (i samarbejde med stand-up-komiker Tomas Hartmann) og showet ANDERS.

Vægtproblemer og vægttab

I sin podcast “Den Hvide Væg” talte Anders Matthesen om sit mål om at tabe 30 kg og gå ned i vægt fra 105 til 75 kg inden 2022. Han indrømmede, at han i 2018 havde taget næsten 20 kg på til premieren på et nyt show og forklarede, at han var blevet vant til en vægt, der “gik lidt op og ned”. I starten nød han at spise kager og lignende, men nu ønsker han ikke længere den identitet. Nu vil han gerne have det lettere at gå. Hans søn Spenser støtter ham i hans vægttabsrejse. I dag er Anders meget tæt på at nå sit mål.

Anders Matthesen Vægttab

Personlige liv

Anders Matthesen voksede op i Albertslund, et område i København, sammen med sin mor, Hedda Matthesen. Han har ofte set tilbage på sin tid i kvarteret med en vis melankoli og beskrevet det som en “henvisning, man kan bruge, når man har brug for at henvise til en ambolt”.

I 2013 giftede Matthesen sig med sin kæreste, Cemille Rosenberg, som er hans manager, og som han havde været sammen med i over tre år. Sammen har de en søn, Spenser, født i 2011. Parret bor i en villa i Frederiksberg. Anders Matthesen har også to børn fra et tidligere ægteskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *