Jørgen Reenberg er en ikonisk figur for dansk teater og film. Manden har ydet et enormt bidrag til skandinavisk kultur. Han viede 60 år af sit liv til skuespillet. Flere generationer af danskere er vokset op med hans roller. Han har trukket sig tilbage fra skuespillet, men inspirerer stadig folk.
Opdatering: Han døde den 11. november 2023 efter sin fødselsdag. Der er ingen oplysninger om den præcise dødsårsag fra skuespillerens nærmeste. I betragtning af hans alder og manglen på oplysninger om alvorlige sygdomme ser det ud til, at han simpelthen fik et hjertestop.
Biografi: alder, uddannelse, karriere
Jørgen blev født den 8. november 1927 i Danmark i en familie af skuespillere fra Det Kongelige Teater. Hans forældre var allerede på det tidspunkt, hvor han blev født, meget populære og respekterede personer i teatermiljøet. Jørgen havde også en storebror, som blev filminstruktør og manuskriptforfatter. Den unge mand havde ingen anden udvej end at fortsætte skuespillerdynastiet. Han fik en skuespilleruddannelse. Det var ikke bare en bevidst beslutning, men et oprigtigt ønske fra fyren. Ikke overraskende gav hans passion for skuespil og medfødte talent meget snart de første frugter.
Jørgen Reenberg begyndte at spille teater i en alder af 20 år. Bare et år senere ramte han biograflærrederne. Den unge skuespiller medvirkede i filmen Tre år efter. På det tidspunkt var der ingen, der indså, at hans karriere havde taget fart.
Det virkelige gennembrud var ikke hans filmdebut, men hovedrollen i Spøgelsessonaten, 1948. Efter filmens succes og den universelle anerkendelse af den unge Reenbergs talent, modtog han tilbud fra manuskriptforfattere. Manden var dedikeret til sit teater, men det var som en alsidig filmskuespiller, at han blev kendt af den brede offentlighed. Den hurtige udvikling inden for cinematografi i anden halvdel af det 20. århundrede gjorde ham til den største stjerne både i sit hjemland og i nabolandene.
Film:
- “Tine” (1964) – Skovrider Berg
- “Ardéle” (1968) – Greven
- “Hærværk” (1977) – Vuldum
- “Europa” (1991)
- “Jeg er Dina” (2002)
Teaterroller:
- “Spøgelsessonaten” (1948)
- “Paaske” (1949) – Benjamin
- “Colombe” (1952) – Julien
- “Pinafore” (1955) – Admiralen
- “Indenfor Murene” (1956) – Meyer
- “Henrik og Pernille” (1957) – Leander
- “Elverhøj” (1960) – Ebbesen
- “Caretaker” (Gæsten) (1962) – Aston
- “Lille Alice” (1966) – Kardinalen
- “Hekseri eller blind Alarm” (1966) – Leander
- “Den Stundesløse” (1967) – Vielgeschrey
- “Gamle Dage” (1972) – Deedley
- “Ved Stranden” (1975) – Ægtemanden
- “Maskarade” (1985) – Jeronimus
- “Don Ranudo” (1997) – Don Ranudo
- “Tartuffe” (1989) – Tartuffe
- “Den indbildt syge” (1992) – Argan
- “Kong Lear” (1986) – Kong Lear
- “Købmanden i Venedig” (1993) – Shylock
- “Fra regnormenes liv” (1981) – H.C. Andersen
- “Ingenmandsland” (1988) – Spooner
- “Rædsel for natten” (1997) – Dancer
- “Indenfor murene” (2005)
- “Påske” (2008)
Dette er ikke en komplet liste over skuespillerens film- og teaterværker. Vi har kun valgt de mest ikoniske roller (efter vores ydmyge mening).
Privatliv: kone og børn
Den moderne beskuer ser Jørgen Reenberg som en venlig bedstefar og kan ikke engang forestille sig, at tusindvis af kvinder i 60 år drømte om hans opmærksomhed. Ikke overraskende havde han flere ægteskaber. Med sin første kone levede han sammen i meget kort tid. De nøjagtige årsager til deres skilsmisse er ukendte. På det tidspunkt var det svært at finde oplysninger om stjernernes privatliv, og med årene gik detaljerne i denne kærlighedshistorie helt tabt.
Jørgens anden kone var skuespillerinden Ghita Nørby. Kendisparret virkede perfekt, men deres historie sluttede også. Kun det tredje forsøg på at stifte familie var en succes. Han har været lykkeligt gift med skuespillerinden Marianne Høgsbro i mange år.
Jørgen har en søn. Han hedder Holger Reenberg (direktør for museet i Herning). De har et godt forhold. På grund af mangel på pålidelige oplysninger i offentlige kilder kan vi ikke rapportere noget om skuespillerens andre børn.
Løn og formue
Jørgen Reenberg har dusinvis af priser. Nogle af dem er meget prestigefyldte (for eksempel Dannebrogordenen, som gives til folk, der virkelig har udmærket sig for deres tjenester til landet). Det vidner om en utvetydig anerkendelse af hans talent. Skuespillere i denne størrelsesorden modtager høje lønninger og kan prale af stor rigdom.
Reenberg har altid været skandinavisk beskeden og har ikke fremhævet sin rigdom. Vi mener, at han har formået at tjene et par millioner euro i sin levetid.